Essence

Fior di Nettare

Welcome to the garden

Designed by Roberto Ravetta
Lugano, Swiss

Essence

Fior di Nettare
Inspirations

An “open-air” house, where indoor and outdoor blend in the transparency of limitless panoramic windows.

Roberto Ravetta had already drawn everything in his mind, even before he had actually bought the land. He knew exactly that there would have been a pool, that the wood would have had the leading role in the project and that the house would have been one with the landscape. Definite choices. He only had to tell them to the architect Jean Pierre Antorini, who had the task to make a dream come true in such a wonderful environment. A simple project couldn’t have possibly worked.
Canton Ticino is a little corner of paradise, in which all you can hear is the sound of footsteps on the road. Everything else is silent. It’s a silence that catches your senses and takes the form of trees, mountains and plants.
It’s a place where good ideas become real, thanks to great taste and quality choices made of balance between shapes and materials.
The use of wood symbolically connects the forest to the floor of the house.

Ideas of living

I wanted to live in a house as in a garden, as in a house… in the open-air – Ravetta says – this is why I decided to focus on large windows and on Fiemme Tremila wood.

I realized immediately  that this house would become a garden with a roof. With only a few pieces of furniture, in a minimal style, because light and landscape had to be integral part of the building. I think the floor is like a carpet, I love feeling it under my feet. For this reason I could not help but choosing the sawcut surfaces on the noble Italian walnut Fior di Nettare.


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Fior di Nettare | Knot-Free | Saw Cut


Other references

Working here, to feel better everywhere

TECHNOGYM Village | Designed by architectural firm Antonio Citterio, Patricia Viel & Partners

made in tunnel